Terveyden seikkailu

”Vointi ja kuulumiset muuttuvat joka hetki. Kaikki eivät voi samalla tavoin. Se on terveyden seikkailu. Jokaisen oma seikkailu, yksilöllinen kuin peukalomme, joka on erilainen kuin kenenkään muun.”
Catherine Dolto, lääkäri

Hoitoon pääsyn vaikeus ei ole vain tämän aikakauden ilmiö. Aihe on keskusteluttanut jo pitkään. Sosiaali- ja terveydenhuollon tarpeet ovat rajattomat. Raha ei riitä kaikkeen ja osa toiveista jää haaveeksi.

Resurssien niukkuus on ratkaistu tiukentamalla hoitoon pääsyä jo parin viimeisen vuosikymmenen ajan. Lain mukaan terveydenhuollon ammattihenkilön on tehtävä hoidon tarpeen arviointi viimeistään kolmantena päivänä siitä, kun potilas otti yhteyden terveyskeskukseen. Käytäntö on kuitenkin monessa paikassa osoittautunut toisenlaiseksi ja hoidon tarve arvioidaan heti, minkä jälkeen asiakas ohjataan usein kotiseurantaan. Tämä on ymmärrettävää, koska ajanvarauskirjat ovat täynnä vähintään 3 vk eteenpäin, usein pidempäänkin. Reseptien uusintakin ohjataan toisaalle, jolloin lääkehoidon kokonaisarvio jää usein tekemättä. Suomalainen luonnollisesti hyväksyy annetut raamit; meillä kun on jo lapsuudessa syvälle juurtunut pärjäämisen eepos.

”Hoitoa saavat enemmän ne, jotka sitä vähemmän tarvitsevat ja vähemmän ne, jotka sitä eniten tarvitsevat.”
Julian Tudor, yleislääkäri

Vaurastumisestamme huolimatta terveyserot ovat kasvussa. Terveyserojen seurauksena osa meistä kuolee, sairastuu tai elää vajaakuntoisena ikätoveriaan lyhyemmän elämän. Resurssien niukkuudesta ja hoitomenetelmien kehittymisen seurauksena syntyvistä kustannuksista seuraa väistämättä priorisointikeskustelu; miten määrittelemme ihmisten hoidon kiireellisyyden tai millä perusteilla hoidotta jättämisen?

Aluevaalien lähestyessä on hyvä arvioida tulevan SoTe-alueemme tarjoamia etuja asukkailleen. Hyvä asia on palveluverkon laajentuminen, mikä tarkoittaa valinnanmahdollisuuksien lisääntymistä. Todennäköisesti myös tietojärjestelmä on yhteinen sujuvoittaen tietojen siirtymistä. Kanta-arkistosta saa hyvin tietoa hoidon kokonaiskuvasta, mutta hakuominaisuuksissa on kehitettävää. Joskohan tekoäly osaa jatkossa korjata tekstin rakenteen ja löytää myös diagnoosit kohdalleen?

Työterveyshuolto on työikäiselle hieno juttu, mutta työelämästä poistuneet kaipaavat notkeaa yhteydenottokanavaa toimintakyvyn hetkellisiin ongelmiin; näihin ei aina tarvita hoitajaa tai lääkäriä vaan enemmänkin fysio- ja toimintaterapeuttia tai palveluseteliä kuntosaleille. Tämä maksanee vähemmän kuin pari-kolme käyntiä lääkärillä.

Tällaiset päätökset eivät kuulu asukkaille eikä myöskään SoTe- ja pelastusalan ammattilaisille vaan aluevaaleissa valituille päättäjille. Toivokaamme heiltä viisaita, tulevaisuuteen katsovia päätöksiä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *