Savuttomuudesta ja nahkahousuista

Kuuntelen puoli tuntia kestävän työmatkani aikana tavallisesti Yle Puhe-ohjelmaa. Kanavalla keskustellaan ajankohtaisista asioista mukavalla tyylillä. Noin viikko sitten aiheena oli tupakointi. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä on viime vuosina ollut kovasti keskustelua tupakan ja muiden tupakkatuotteiden käyttöön liittyvistä terveysriskeistä. Kun tavallinen valistus ei aina toimi niin ideoimme pari vuotta sitten Kalevan toimittajan kanssa tupakointiin liittyvän jutun. Jutun taustalla oli erityisesti ”Savuttomana leikkaukseen” kampanja alueellamme. Törmäsimme kuitenkin ongelmaan ns keskiklinikan tupakkapaikalla. Tavallisesti katosalue on täynnä tupakantumppeja (ja tupakoijia), mutta nyt katos oli lähes putipuhdas. Satuimme paikalle heti siistijöiden poistuttua paikalta. Kuva piti kuitenkin saada ja niinpä sitten jouduin kyykkien poimimaan yksittäisiä tupakantumppeja roskiin.

Kalevan artikkelin taustalla oli yhteiskunnassa laajemmin herännyt kiinnostus terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Jokaisella on vastuu oman hyvinvointinsa edistämisestä. Yhteiskunta tarjoaa siihen valtavasti vaihtoehtoja, kuten liikuntapaikat ja kulttuuritarjonta.

Viime vuosina on julkaistu useita artikkeleita erilaisten nikotiinituotteiden käytön haitoista leikkauspotilaiden toipumisessa. Niinpä OYS:ssakin tarkennettiin reilu vuosi sitten ohjeistusta erityisesti leikkaushoitoon tuleville tupakoitsijoille.  Uusi ohje huomioi tupakoinnin lisäksi myös erilaiset nikotiinituotteet, sillä nikotiinin haitoista on näyttöä mm. haavojen paranemisessa. Tupakoinnista kysyttäessä ei välttämättä tule mainittua, että nikotiinituotteita ovat myös nuuska, irtotupakka, vesipiipulla poltettavat tupakkatuotteet, sähkösavukkeet ja nikotiinipurukumi sekä muut nikotiinikorvaushoitovalmisteet. Tupakan ja näiden edellä lueteltujen valmisteiden käyttö olisi aiheellista lopettaa kuukausi ennen leikkausta. Luudutusleikkauksiin valmistautuessa näitä tuotteita tulisi välttää jopa 3 kuukautta ennen leikkausta ja 3 kuukautta sen jälkeen.

OYS:ssa tehtiin vuoden 2018 aikana anestesiassa 27 362 leikkausta. Leikatuista 4539 henkilöstä lähes 17 prosenttia tupakoi; aika isoa joukko tämä ”tupakoimattomana leikkaukseen” ohje siis koskee. Onpa käynyt niinkin, että jotkut potilaat ovat lukeneet ohjeen vasta odotusaulan näyttöruudulta, vaikka asiasta kyllä kerrotaan kotiin lähetettävässä ajanvarauskirjeessäkin. Tukeakin on lopettamiseen tarjolla; halukkailla on mahdollisuus saada sairaanhoitajalta ohjausta. Tarjolla on myös verkkoryhmä, 28 päivää ilman ja esim. Hengitysliiton stumppi.fi-sivusto sekä Terveyskylästä tupakoinnin lopettamisen omapolku. Onneksi tietoisuus ja kysyntä tupakoinnin lopettamiseen liittyen on selkeässä kasvussa.

Palataanpa alkuun. Kaleva ilmestyi seuraavana päivänä. Tupakkatuotteisiin liittyviin riskeihin oli paneuduttu ja kuvallenikin omistettu varsin ruhtinaallinen palstatila. Jo aamupäivällä alkoi tulla viestejä tutuilta ympäri Suomea. Juttu oli noukittu useimpien valtalehtien verkkosivuille. Yksi sisareni kertoi nauraen, että hänen paikkakunnallaan Pirkanmaalla oli oikein näkyvästi asia ja meidän juttumme esillä. Sainkin useampia yhteydenottoja mm. pirkanmaalaisilta miehiltä – ei kylläkään tupakkaan liittyen. Jostain syystä päälläni olleet nahkajäljitelmähousut olivat kiinnittäneet mieslukijoiden huomiota. Siinä samalla sai toivottavasti itse artikkelikin huomiota. Joka tapauksessa eri kanavista tulleet yhteydenotot olivat merkki särön syntymisestä. Särö on muutoksen alku myös elintavoissa. Elintapoihin vaikuttaessa kannattaa hyödyntää, ainakin joskus, vaikkapa nahkahousuja. Näköjään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *