Vastuullista hoivaa

Annettava anteeksi välinpitämättömyys

Ok. Hyvä on. Vanhusten hoidossa on tehty virheitä, paljon ja pahoja.

Mutta nyt on lopetettava solvaus ja suoritettava synninpäästö.  Annettava anteeksi ja aloitettava alusta.

Annettava anteeksi kunnille, jotka eivät tutkineet perusteellisesti ulkomaalaisten yritysten taustoja. Menivät ns. halpaan.

Annettava anteeksi viranomaisille, jotka eivät tienneet, mitä tekivät kun nöyrästi noudattivat henkilökunnan määrää säätelevää lakia.

Annettava anteeksi välinpitämättömyys, joilla hoitajia palkattiin. Hakijan persoonaan ei jaksettu perehtyä.

Annettava anteeksi hoitohenkilökunnan pomoille, jotka eivät kuunnelleet kokeneita alaisiaan. Virheistä puhuvat työntekijät välittävät hoidettavistaan.

Annettava anteeksi noille pomoille, jotka liian harvoin ovat itse vaivautuneet ongelmavanhusta katsomaan.    

Annettava anteeksi puolueille. Kaikki ovat olleet yhtä pöljiä, eivät ole ymmärtäneet, että halpa tulee aina kalliiksi. Lyhytnäköisyyden ahneus.

Annettava anteeksi itsellemme, ettemme seuranneet aikaamme, tajunneet, että parantunut lääketiede lisäisi ihmisten elinvuosia. Että meillä olisi joukossamme alati kasvava vanhusten joukko.

Viisastuttava on. Otettava vaarin virheistä. Aloitettava alusta, ohjenuorana hyvä tahto ja järjen seuraksi joustavuus.

Edellä oleva teksti on ystäväni kirjoittama. Pyysin häneltä kommenttia siitä, mitä ajatuksia ikääntyneiden hoivaan kohdistuvat paljastukset ovat hänessä, nuorekkaassa ja aikaansa seuraavassa, ikäihmisessä herättäneet.

Vuosikymmeniä ulkomailla asuneella rouvalla on tuttavuutemme aikana ollut paljonkin sanottavaa ikääntyneiden hoidosta. Mukana on ollut myös sana sivistysvaltio. Sanat on kohdistettu yleensä minulle, koska hän on jostain syystä saanut päähänsä, että hallintohommissa työskentelevällä yleislääkärillä on mahdollisuus vaikuttaa hoito- ja hoivakulttuuriimme.

Ystäväni kirjoitus kertoo sen, mistä olemme vaienneet. Nyt on sormella osoitettu muutamaa toimijaa ja vain odotellaan lisäpaljastuksia. Pyykkiä pestään todennäköisesti monessa hoivatalossa yöaikaan; jos yksikössä on vaikkapa 40 hoivaa tarvitsevaa ikääntynyttä, niin aika iso pyykkivuori on yön aikana pestävä, kuivattava ja viikattava.

Yritykset ovat haistaneet kuntien paikoin heikkokuntoisten kiinteistöjen aiheuttaman markkinaraon. Kuulin vastikään hiukan etäämmällä sijaitsevaan kuntaan nousseesta uudesta hoivayksiköstä ikääntyneille. Kunta oli ilmoittanut, ettei heillä ole moiselle tarvetta, mutta siellä se seistä törröttää. Toisesta suunnasta maakuntaamme löytyy vastaava hoivayksikkö toisen yrityksen logoilla. Tyhjänä. Löysää rahaa on ollut ilmeisesti paljon. Otettu tietoinen riski.

Tämän päivän ongelmat ovat eilisen seurausta. Asiakaskokemuksissa tyytyväisyys on vähäistä. Tunteilla on iso merkitys. Jokainen kohtaaminen hoivaa tarvitsevalle on ainutlaatuinen – se viideskin kerta samana päivänä. Tuottajan, niin julkisen kuin yksityisenkin, on hyvä ymmärtää empatian ja tunteen merkitys osana työtään. Vastuullinen johtaja luo toiminnalle kestävän pohjan. Se ei varmasti muodostu ahneuden rakennusaineista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *